Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik dojrzewający

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
miód płynny 1/2 litra
cukier 1.5 szklanki
jajko 3 sztuki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 sztuka
mąka 1 kg
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżki
mleko 1/2 szklanki
orzechy mielone 15 dag
skórka pomarańczowa 3 łyżki
DODATKOWO:
marmolada 30 dag
polewa czekoladowa 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik dojrzewający

Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku,dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki, z drugiej piernik. Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości uzyskujemy w ten sposób cztery paski ciasta. Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Najlepsze jest po kilku dniach od przełożenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 27.03.2017 20:50
Piernik bardzo pyszny
RenataZ-et 16.06.2012 11:18
wygląda idealnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak