Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka 1 sztuka
ziele angielskie kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk
marchewka 1 sztuka
kapusta biała 1 główka
kiełbasa toruńska 1 pałka
cebula 1 sztuka
śliwki suszone 100 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
powidła śliwkowe 1 łyżka
sól
pieprz
olej
grzyby suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kroki postępowania

1
Golonkę wkładamy do garnka, dodajemy grzyby, ziele angielskie i listki laurowe, zalewamy woda, gdzieś do połowy wysokości golonki i zaczynamy gotować.
Krok 1 - Bigos foto
2
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mniej więcej po pół godzinie gotowanie dorzucamy obraną i pokrojoną w półtalarki marchewkę.
Krok 2 - Bigos foto
3
Kapustę zaczynamy szatkować i sukcesywnie dorzucamy do gotującego się bigosu
Krok 3 - Bigos foto
4
Cebulę kroimy w półplastry, a kiełbasę w plasterki. Podsmażamy na odrobinie oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem
Krok 4 - Bigos foto
5
Kiełbasę dorzucamy do garnka z bigosem i całość gotujemy na wolnym ogniu ok godziny.
Krok 5 - Bigos foto
6
Po tym czasie wyjmujemy golonkę, mięso oddzielamy od kości i kroimy na kawałki i dorzucamy do garnka, dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy i powidła. Całość dokładnie mieszamy i ew. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, koncentratem i powidłami. Gotujemy jeszcze ok 30 minut
Krok 6 - Bigos foto
7
Bigos
Krok 7 - Bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.03.2012 07:57
lubię bigos:)
IZABELA29 15.02.2012 17:34
pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak