Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 500 g
cukier 1/4 szklanki
śmietana kremówka 250 ml
amaretto 4 łyżki
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
woda 3/4 szklanki
kakao 1/3 szklanki
biszkopty podłużne 24 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

Kroki postępowania

1
W dużej misce łączymy ser z cukrem i 2 łyżkami amaretto, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Krok 1 - Tiramisu foto
2
Śmietankę ubijamy mikserem
Krok 2 - Tiramisu foto
3
Łączymy ubitą śmietankę z masą serową
Krok 3 - Tiramisu foto
4
Kawę zalewamy gorącą wodą. Studzimy, dodajemy 2 łyżki amaretto i przelewamy do miseczki
Krok 4 - Tiramisu foto
5
Naczynie kwadratowe o boku 20 cm wykładamy folią spożywczą w taki sposób, żeby było potem łatwo wyciągnąć gotowe ciasto
Krok 5 - Tiramisu foto
6
Biszkopty moczymy w kawie
Krok 6 - Tiramisu foto
7
W formie układamy warstwę z połowy biszkoptów
Krok 7 - Tiramisu foto
8
Przykrywamy połową masy serowej
Krok 8 - Tiramisu foto
9
Posypujemy połową kakao
Krok 9 - Tiramisu foto
10
Układamy drugą warstwę biszkoptów
Krok 10 - Tiramisu foto
11
Na to resztę masy serowej i posypujemy całość kakao
Krok 11 - Tiramisu foto
12
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc i ostrożnie wyjmujemy z formy.
Krok 12 - Tiramisu foto
13
Tiramisu
Krok 13 - Tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 24.08.2013 16:06
uwielbiam ten deser
Rafał10 17.02.2013 09:47
Wszystko świetnie pokazane i opisane, idealne tiramisu :)
IrenaM 08.12.2012 22:32
musi być pyszne
pacpaw 24.11.2012 19:37
pięknie opisane tiramisu krok po kroku
Anna146 14.11.2011 07:25
palce lizać!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak