Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PPierogi ziemniaczane pieczone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 7-8 sztuk
jajko 2 sztuki
mąka 1-2 łyżek
masło 1 łyżka
śmietana do polania 0,5 szklanki
sól
Nadzienie:
mięso (gotowane lub pieczone) 25 dkg
margaryna 0,5 łyżki
cebula
sól, pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
jajko do smarowania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: PPierogi ziemniaczane pieczone

Ugotowane gorące ziemniaki utłuc i dokładnie ucierać aż utworzy się ciągliwa, jednolita masa. Wbić do nie j jajka, wsypać mąkę i osolić po czym dokładnie wyrobić. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Mięso przepościć przez maszynkę razem z surową cebula, dodać sól , pieprz i margarynę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana masę układać łyżeczką na rozwałkowane ciasto. Foremką lub szklanką wyciąć pierożki i zlepić dokładnie brzegi. Powierzchnię pierogów posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać bułką tartą. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku aż się ładnie zrumienia. Upieczone pierożki polać roztopionym masłem śmietaną podawać na gorąco.
Jest to jeden z przepisów mojej babci które udało mi się znaleźć w moim zeszyciku sprzed prawie 20 lat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak