Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pchełki pszenno-żytnie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 50 g
cukier 1 łyżka
mąka pszenna 250 g
mąka żytnia 250 g
woda 250 ml
oliwa 3 łyżki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pchełki pszenno-żytnie

Do miski wlewamy mleko, cukier i drożdże. Mieszamy,aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy starannie, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto, które nie będzie się nam kleiło do rąk. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Starajmy się wybrać do tego jakieś ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy nasze bułeczki i odstawiamy ponownie, aby wyrosło .Po upływie około 20-30 minut pieczemy bułeczki w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 17.01.2012 15:16
super chrupiące :)
Kas2 16.01.2012 19:02
świetny pomysł
ziutula
ziutula 29.12.2011 12:55
fajne te pchełki.... a co u kotków?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak