Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna oliwa z paprykami chili

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczki chili 5-10 szt
oliwa 200 ml
zioła świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna oliwa z paprykami chili

Myjemy starannie butelkę i równie starannie suszymy. To ważne, aby nasza oliwa nie miała później tendencji do pryskania po podgrzaniu.. Podobnie papryczki - myjemy, sparzamy wrzątkiem, suszymy.Wkładamy papryczki do butelki. Ja użyłam malutkich papryczek, jeśli jednak posiadacie większe, lub nie mieszczą się Wam one w otwór butelki, przekrawacie je na pół, lub paseczki, bez usuwania pestek. Pestki zawierają w sobie bowiem dużo \"ostrości\". Zalewamy papryczki zimną oliwą. Zamykamy butelkę i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po miesiącu \"leżakowania\" oliwa powinna już nabrać pożądanego smaku. Można ją dość długo przechowywać. Spokojnie kilka miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 16.01.2012 19:24
bardzo dobry pomysł
sylwia / sytofala 13.11.2011 21:26
świetne zdjęcie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak