Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 5 kg
drożdze winne 10 dag
spirytus 1 litr
winogrona czerwone 6 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wino

Winogrona ściągnąć z gałęzi, obrać z szypułek i dokładnie umyć. Następnie przesypać wszystkie winogrono ostrożnie do dymiona. Następnie zasypać całość cukrem. Drożdże rozpuścić w małej ilości wody. Wlać do dymiona z winogronami. Zalać wodą do pół większego dymiona. Włożyć korek i rurkę. Odstawić na 4 miesiące do ciepła. Po tym czasie przelać do dużego garnka, odcedzić winogrona. Otrzymany sok wlać do czystego dymiona. Dolać wody, tyle co było przed wyciągnięciem winogron, wlać litr spirytusu. Potrzymać w cieple ok. 2 miesiące. Przelewać po tym czasie do butelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 19.11.2011 22:33
ten spirytus daje diabelską moc
gosia47-47 16.11.2011 12:23
ja też lubię domowe
owocówka 14.11.2011 09:31
uwielbiam domowej roboty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak