Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 2 kg
jajko 2 szt
mąka pszenna 200 g
mąka ziemniaczana 100 g
sól do smaku
cebula 2 szt
oliwa
słonina 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować, przestudzić, zmielić.
Dodać jajka,obie mąki i wyrobić na gładkie ciasto ale nie za długo.
W międzyczasie wstawić garnek z osolona wodą i dodatkiem 5 łyżek oliwy.
Z ciasta formować wałki, kroić pod skosem kluseczki.
Wrzucić do gotującej się wody i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty.
Gotowe kopytka okrasić pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem lub słoniną z cebulką.
Można podawać z surówką ze świeżej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 07.01.2012 09:12
mój maż uwielbia kopytka ze smażona cebulką i słoniną
eli_555 23.08.2011 23:11
uwielbiam
kotlet 16.08.2011 19:49
rewelacyjne jak zawsze
Matik 04.09.2010 22:56
pycha
kasiurek 28.07.2010 13:28
wyglądają pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak