Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ziemniaczano-serowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
ser żółty 25 dkg
mleko 100 ml
mąka 1 czubata łyżka
żółtko jajek
śmietanka słodka 2 łyzki
cebula 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól
masło do posmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ziemniaczano-serowy

Obrane ziemniaki ugotować i krótko odparować. Przepuścić przez praskę dodać mąkę, żółtko i ok pół szklanki wrzącego mleka- masa powinna mieć konsystencję gęstego puree. Dobrze wymieszać i lekko osolić. Naczynie żaroodporne obficie wysmarować masłem i nałożyć równomiernie masę ziemniaczaną którą należy lekko oprószyć gałką muszkatołową. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach oraz dodać bardzo drobno posiekana cebulę i rozłożyć na masie ziemniaczanej, całość skropić śmietanką. Wstawić do piekarnika i piec aż się zrumieni. Podawać gorący najlepiej smakuje z kefirem i sałatka z młodych warzyw

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 11.02.2011 11:08
pychotka!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak