Placek ziemniaczano-serowy

Placek ziemniaczano-serowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • ser żółty

    25 dkg
  • mleko

    100 ml
  • mąka

    1 czubata łyżka
  • żółtko jaja

  • śmietanka słodka

    2 łyzki
  • cebula

    1 sztuka
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    szczypta
  • sól

  • masło do posmarowania formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki ugotować i krótko odparować. Przepuścić przez praskę dodać mąkę, żółtko i ok pół szklanki wrzącego mleka- masa powinna mieć konsystencję gęstego puree. Dobrze wymieszać i lekko osolić. Naczynie żaroodporne obficie wysmarować masłem i nałożyć równomiernie masę ziemniaczaną którą należy lekko oprószyć gałką muszkatołową. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach oraz dodać bardzo drobno posiekana cebulę i rozłożyć na masie ziemniaczanej, całość skropić śmietanką. Wstawić do piekarnika i piec aż się zrumieni. Podawać gorący najlepiej smakuje z kefirem i sałatka z młodych warzyw

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

stokrotka

11.02.2011 11:08
pychotka!!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat