Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 25 dag
masło 25 dag
gorzka czekolada 25 dag
jajko 6 szt
mąka 2 łyżki
ciemne kakao 1 łyżka
smażona skórka pomarańczowa dr 2 łyżki
brandy 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 szczypty
sól 1 szczypta
orzechy laskowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe

Do rondla wkładamy masło i pokruszoną czekoladę i ustawiamy na większym garnku z wrzącą wodą. Mieszając podgrzewamy aż składniki się stopią i połączą. Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru na puch a następnie wlewamy do ciepłej masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową i brandy. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywna pianę, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Pianę dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Podłużną formę natłuszczamy i posypujemy mąką a następnie przekładamy na nią gotowe ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 25.03.2013 14:18
Dziękuję za komentarz ale zdjęcie nie jest mojego autorstwa.
Aannkaa82 25.03.2013 14:00
Muszę wypróbować wygląda bardzo zachęcająco ;).
Wiesława1 24.11.2011 15:28
Hmmm dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak