Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety cielęce w sosie grzybowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 45 dag
szynka wędzona 20 dag
pieczarki 10 dag
prawdziwki 5 dag
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt
bułka czerstwa 3 dag
mleko 150 l
sos pieczeniowy 100 ml
śmietana 125 ml
masło 6 łyżek
sok z cytryny 1 łyżka
sól do samku
pieprz do samku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety cielęce w sosie grzybowym

Bułkę zalać mlekiem i moczyć około 10 minut. Następnie wyjąć i odcisnąć. Mięso oczyścić, opłukać, osuszone pokroić w kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmaż na łyżce masła na jasnozłoty kolor. Czosnek obrać. Pieczarki oskrobać ze skórki i dokładnie umyć. Wszystkie te składniki przekręcić przez maszynkę, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem wyrabiać z wyrobionej masy formować niewielkie pulpety, kłaść na gorące masło, smażyć z obu stron, aż będą złote, odłożyć w ciepłe miejsce. Prawdziwki oczyścić, umyć, odciąć końce trzonków, kapelusze drobno posiekać i osuszyć i zasmażyć 10 minuta 2 łyżkach rozgrzanego masła. Dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę i smażyć jeszcze 5 minut. Sos z pieczeni wymieszać ze śmietaną, dodać sok z cytryny, wymieszać i połączyć z grzybami i szynką, zagotować. Dodać usmażone pulpeciki i podgrzać je pod przykryciem. Podawać z ziemniakami piure, ogórkami małosolnymi i sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

melonik 19.03.2012 20:08
mniam
Ewa95 14.11.2011 21:01
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak