Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmoladowe drożdżówki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 3/4 kostki
sól 1 szczypta
cukier 3 łyżki
mleko 1,5 szklanki
drożdże 5 dag
DODATKOWO:
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Marmoladowe drożdżówki

Mąkę wymieszać w misce z solą. Mleko ugotować. W połowie rozpuścić drożdże z cukrem. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodać do mąki. Wbić jajko i dodać żółtka. Wszystko wymieszać. Dodać mleko. Następnie rozpuścić margarynę i wlać gorącą do ciasta. Wszystko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy będzie ciasto większe odrywać kawałki ciasta. Tworzyć niewielkie ciastka (drożdżówki) i kłaść na każdą po trochu marmolady. Piec w piekarniku przez 25 minut w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 14.11.2011 09:30
pycha
Ewa6274879 13.11.2011 21:12
pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Agnieszka_B 13.11.2011 20:43
Pyszniutkie! Zwłaszcza dla wielbicieli drożdżowych wypieków:)
1j1o1l1a1 13.11.2011 14:32
superowe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak