Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie babeczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 20 dag
cukier 20 dag
żółtko jajek 5 szt.
mleko 200 ml
cukier wanilinowy 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
polewa czekoladowa
migdały

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie babeczki

Z przesianej mąki, masła, połowy cukru i 2 żółtek zagniatamy ciasto. Następnie owijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy i rozwałkowujemy. Częścią ciasta wyłożyć foremki, z reszty wyciąć krążki wielkości górnej części foremki. Mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Pozostałe żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do żółtek dolewamy gorące mleko przez cały czas mieszając. Następnie ubijamy na parze aż krem zgęstnieje. Ostudzić. Napełnić kremem foremki wyłożone ciastem, przykryć krążkami ciasto, zlepić brzegi i nakłuć wierzch widelcem. Piec 25 min w tem. 200 stopni. Posmarować polewą czekoladową i posypać migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 14.11.2011 15:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak