Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruszon

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
smalec 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
jajko 6
mąka tortowa 1/2 kg
cukier puder 3/4 szklanki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
śmietana kwaśna 2 łyżki
dżem 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Kruszon

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier puder, kakao, margarynę i siekamy to wszystko nożem. Następnie dodajemy smalec kwaśna śmietanę oraz 6 żółtek i wyrabiamy ciasto ale w taki sposób aby składniki połączyły się jak w kruszonce, a nie w jednolitą masę. ¾ ciasta wykładamy na spód blachy, na to kładziemy dżem. Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy już się ubiją dodajemy ¾ szklanki cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Ubitą pianę wykładamy na dżem. Na pianę kruszymy resztę ciasta i pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 07.10.2012 09:09
extra
LuKaSz4761 01.06.2012 13:01
super
LuKaSz4761 01.06.2012 13:01
super
Maniek2 03.03.2012 08:58
fajne
iga2 07.01.2012 14:56
super
magical66 04.12.2011 19:51
swietny
pioge7 13.11.2011 09:59
fajnie wygląda
Emilia22 13.11.2011 09:53
super
gosia47-47 13.11.2011 09:48
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak