Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak pieczony w jabłkach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 2 kg
jabłka 75 dag
białe wino 1 szkl
smalec troche
oliwa 6 łyżek
czosnek 1 ząbek
cynamon trochę
Papryka ostra mielona Prymat trochę
natka pietruszki trochę
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak pieczony w jabłkach

Kurczak podzielić na połówki, umyć, osuszyć, natrzeć solą. Smalec zetrzeć ze szczyptą cynamonu i 1/2 łyżeczki ostrej papryki, wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem i nacią pietruszki. Uzyskaną masą posmarować kurczaki po obu stronach. Połówki kurczaka ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, skropić z wierzchu oliwą i wstawić piekarnika (175 o C). Piec, często polewając wytopionym tłuszczem i sosem, obracając parokrotnie na obie strony. Gdy mięso będzie prawie miękkie, włożyć do naczynia jabłka (bez skórki i podzielone na ćwiartki). Gdy jabłka będą już uduszone, wyjąć danie z piekarnika i polać szklanką wina, a następnie wstawić jeszcze n

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 13.11.2011 09:59
mniam
gosia47-47 13.11.2011 09:49
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak