Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka torotwa 1/2 kg
cukier 35 dag
śmietana 150 ml
jabłka 1 kg
żółtko jajek 3
budyń waniliowy 1 opak.
wiórka kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy z 1/2 szklanki cukru.
Pod koniec dodajemy 1 opakowanie budyniu, mieszamy i studzimy.
Mąkę miksujemy z miękką margaryną i proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy żółtka, resztę cukru i śmietanę.
Dalej miksujemy. 1/3 ciasta zostawiamy na wyłożenie wierzchu ciasta, resztą wykładamy tortownice, posmarowaną margaryną i obsypaną mąką.
Pamiętamy o obłożeniu boków formy.
Przestudzone jabłka wykładamy na ciasto, z reszty formujemy wałeczki i układamy wzorek na cieście.
Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stop C i pieczemy 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 17.07.2013 15:42
moja ulubiona
ben-ka 13.06.2012 08:59
pyszności:)
Mati13 24.02.2012 16:07
wyśmienite ciasto
zdzislawa2 21.02.2012 11:25
pycha
ben-ka 14.11.2011 11:03
Ja tak jak iziona wszystko co z jabłkami wręcz pochłaniam:) udało Ci się ciacho oj udało.
1j1o1l1a1 13.11.2011 14:57
no...no...kuszące:)
iziona 13.11.2011 09:26
Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami
anemon 13.11.2011 08:34
Bardzo apetycznie wygląda Twoja szarlotka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak