Ciasto z pigwą

Ciasto z pigwą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 torebki herbaty czerwonej zaparzyc w szklance wody

  • masło

    1 kostka
  • cukier

    2.5 szklanki
  • jajka

    4 sztuki
  • mąka krupczatka

    1,5 szklanki
  • kakao

    4 łyżeczki
  • miód

    4 łyżki
  • mieszanka orzechów

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cynamom Prymat

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    0,5 opakowania
  • mleko

    30 ml
  • owoce

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło musi być bardzo miękkie ucieramy je na gładką masę ze szklanka cukru, potem dodajemy powoli jajka i mąkę, napar herbaty i proszek i ciągle miksujemy na końcu dodajemy aromat migdałowy, cynamon i imbir. Dużą blachę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. wylewamy ciasto na blachę , na ciasto starte na tarce o dużych oczkach pigwy/ jabłka wymieszane z cukrem waniliowym i pieczemy ok 30−40 minut w temperaturze 200 stopni.
Miód i cukier podgrzewamy z mlekiem aż do uzyskania karmelowej konsystencji dodajemy kakao dobrze mieszamy i dodajemy orzechy.
Kiedy ciasto się upiecze czekamy aż wystygnie w piekarniku samo potem wylewamy na wierzch naszą polewę czekoladowo orzechową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

14.11.2011 22:35
super

adam1f

25.09.2011 12:49
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat