Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z pigwą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 torebki herbaty czerwonej zaparzyc w szklance wody
masło 1 kostka
cukier 2.5 szklanki
jajko 4 sztuki
mąka krupczatka 1,5 szklanki
kakao 4 łyżeczki
miód 4 łyżki
mieszanka orzechów 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cynamon Prymat szczypta
proszek do pieczenia 0,5 opakowania
mleko 30 ml
owoce 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z pigwą

Masło musi być bardzo miękkie ucieramy je na gładką masę ze szklanka cukru, potem dodajemy powoli jajka i mąkę, napar herbaty i proszek i ciągle miksujemy na końcu dodajemy aromat migdałowy, cynamon i imbir. Dużą blachę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. wylewamy ciasto na blachę , na ciasto starte na tarce o dużych oczkach pigwy/ jabłka wymieszane z cukrem waniliowym i pieczemy ok 30−40 minut w temperaturze 200 stopni.
Miód i cukier podgrzewamy z mlekiem aż do uzyskania karmelowej konsystencji dodajemy kakao dobrze mieszamy i dodajemy orzechy.
Kiedy ciasto się upiecze czekamy aż wystygnie w piekarniku samo potem wylewamy na wierzch naszą polewę czekoladowo orzechową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 14.11.2011 22:35
super
adam1f 25.09.2011 12:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak