Żurek z grzybami mun

Żurek z grzybami mun

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żur gotowy

    1 szkl
  • czosnek

    2 ząbki
  • kiełbasa

    25 dag
  • jajka

    4 szt
  • śmietana

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • grzyby mun

    2-3 szt
  • liść laurowy

    1 szt
  • angielskie ziele

    5-6 ziaren
  • ogórki kiszone

    2 szt
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żurek z grzybami mun
Ugotowane jajka na twardo pokroić na ćwiartki, położyć na talerze.
Krok 2 - Żurek z grzybami mun
Przygotowane jajka zalać żurkiem, posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Krok 3 - Żurek z grzybami mun
Kiełbasę obrać z osłonek. Ogórki i kiełbasę pokroić na plasterki. Do miseczki włożyć grzyby mun i zalać na 15 minut gorącą wodą.
Krok 4 - Żurek z grzybami mun
Do garnka wlać 3 szkl wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele, pokrojoną kiełbasę i chwilę gotować. Następnie dodać pokrojony czosnek, namoczone grzyby mun, pokrojone ogórki, wlać gotowy żur i gotować przez 15 minut. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z łyżką śmietany, wsypać majeranek, zagotować. Przyprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

19.05.2017 11:37
Fajnie wyglada

jan_mag

02.04.2017 21:24
Ciekawa zupa

pawlito

12.04.2014 08:44
nie jadłem ale kusi wyglądem

mirosława4

05.04.2014 19:24
smaczniutki

IZABELA29

02.04.2014 22:14
fajna werdja zupy

Angelika10

15.01.2014 00:46
fajny żurek

romanrafal

23.12.2012 08:41
pyszny żurek,ciekawe połączenie

pacpaw

24.11.2012 18:25
fajne, zamiast suszonych polskich grzybków, element orientalny. Czuć różnicę?

IlonaAlbertos

28.07.2012 22:50
Takiego jeszcze nie jadłam. Zapowiada się fajne, apetycznie.

Wafelek2601

15.04.2012 08:32
pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat