Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywno-grzybowe flaczki z boczniaka :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczniak 250 gram
cebula 1 sztuka
papryka 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
brokuły 4 różyczki
czosnek 2 ząbki
seler 1 sztuka
pieczarki 3 sztuki
masło 3 łyżki
pieprz czarny 2 szczypty
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
imbir 1 szczypta
cynamon 1 szczypta
ziele angielskie 3 lulki
papryka czerwona 1 łyżeczka
bulion 1 kostka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywno-grzybowe flaczki z boczniaka :)

Kroki postępowania

1
W rondlu rozpuszczamy masło i smażymy na nim seler, marchewkę, cebulę z dodatkiem ulubionych warzyw ( ja dodałam paprykę, pomidora, brokuły i kilka pieczarek)- staramy się wszystko pokroić w słupki. Smażymy około 8 minut.
Krok 1 - Warzywno-grzybowe flaczki z boczniaka :) foto
2
Po tym czasie dodajemy pokrojonego w słupki boczniaka. Smażymy około 5 minut i zalewamy 1l bulionu z jednej kostki bulionowej.
Krok 2 - Warzywno-grzybowe flaczki z boczniaka :) foto
3
Do całości dodajemy wszelkie przyprawy i gotujemy po przykryciem 35 minut.
Krok 3 - Warzywno-grzybowe flaczki z boczniaka :) foto
4
Można zabielić zupę odrobiną mleka lub łyżeczką śmietany, ale to już komu jak w duszy gra. Smacznego :)
Krok 4 - Warzywno-grzybowe flaczki z boczniaka :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 24.11.2012 18:26
a boczniaki hoduję wbite na palach wbitych w ziemię, w sadzie :o) w tym roku dopiero na jesieni czyli teraz zaczęły się pojawiać. W następnym roku mam nadzieję owocniki pojawią się wcześniej
pacpaw 24.11.2012 18:24
boczniaki stają się coraz popularniejsze także taka zupka, nie może umknąć :o)
Maniek2 17.12.2011 08:46
super
caroline1983 05.12.2011 21:37
Uwielbiam boczniaki, a zupka tez jest super :)
Robert10 20.11.2011 11:06
świetny ten przepis-warty wypróbowania
Brigitte 16.11.2011 21:41
O proszę, a gdzie hodujesz grzybki?
pacpaw 16.11.2011 20:16
w tym roku zaszczepiłem boczniaka na kołkach - także za 2 lata może będą produkty na zupkę :o)
ziutula
ziutula 13.11.2011 08:11
ciekawa odmiana na flaki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak