Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dziadowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
cebula 2 sztuki
olej
sól
pieprz
bulion 1,5 l
mąka 1 szklnaka
woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dziadowa

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 1 - Zupa dziadowa foto
2
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy aż cebula się zeszkli.
Krok 2 - Zupa dziadowa foto
3
Ziemniaki zalewamy bulionem, dorzucamy cebulę z patelni i gotujemy całość ok pół godziny, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 3 - Zupa dziadowa foto
4
W tym czasie robimy zacierki. Mieszamy mąkę z wodą i zagniatamy gęste, twarde ciasto. Robimy zacierki, dłońmi lub za pomocą specjalnej tarki. Podsypujemy mąką, żeby się nie kleiły. Wielość zacierek jest właściwie dowolna, ja wolę większe.
Krok 4 - Zupa dziadowa foto
5
Zacierki dorzucamy do zupy i całość gotujemy parę minut, aż zacierki będą ugotowane- długość gotowania zależy od wielkości zacierek. Powinno to trwać ok 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Zupa dziadowa foto
6
Zupa dziadowa
Krok 6 - Zupa dziadowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 13.05.2012 16:57
fajna;))
Katarzyna156 06.03.2012 11:25
jejku ....jadałam taką lata temu u babci :) Pychota była ta zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak