Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb Króla Juliana

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 6 szklanka
otręby pszenne 2 szklanki
sól 2 łyżeczka
woda letnia 4 szklanka
drożdże 1 kostka
cukier 2 łyżeczka
słonecznik łuskany 1 szklanka
śliwki suszone kilka sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Króla Juliana

Drożdże rozrabiamy z cukrem w 4 łyżkach wody. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, sól, otręby, słonecznik i zalewamy 4 szklankami letniej wody. Mieszamy, aż uzyskamy ciasto. Dodajemy rozrobione drożdże i mieszamy. Ciasto rozprowadzamy łyżką po natłuszczonych i posypanych otrębami blaszkach (jak do pieczenia babki). Dodajemy śliwki - wedle uznania. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy godzinę od uzyskania temperatury 200 stopni celsjusza. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 05.03.2013 22:36
sama nazwa kusi, a i przepis zachęca do przyrządzenia takiego chlebka;)
[email protected] 12.02.2013 11:45
to ten julian z madagaskaru?
JaPaqc 13.11.2012 07:35
świetne chlebek, julian zna się na rzeczy
ALAGOR 26.10.2012 17:20
nauczyla mnie robic ten chleb osoba, ktora ma taka ksywke ;P
pierniczkowo 21.10.2012 15:30
pyszny chlebuś, bardzo ładnie zdjęcia:)
Mysiunia 20.10.2012 12:38
Za sam tytuł przepisu już oddałam głos :D Teraz czytam i oglądam zdjęcia i muszę powiedzieć, że bardzo ciekawy przepis :)podoba mi się! :)
sara1 15.10.2012 11:52
apetyczny chlebek
caralajna 01.12.2011 15:48
Podoba mi się ten przepis, na pewno wypróbuję, dzieki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak