Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko pieczone z kaszą i sosem pieczarkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 sztuki
pieczarki 0,5 kg
masło 2-3 łyżki
mąka 4-6 łyzek
sałata masłowa 1 główka
ogórek 1-2 sztuki
śmietana 100 ml
Kwas cytrynowy Prymat kilka kryształków
cukier drobny 0,5 łyżeczki
warzywa 2 torebki
kasza jęczmienna 2 torebki
oliwa 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2-3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Udko pieczone z kaszą i sosem pieczarkowym

Przyprawę do kurczaka Prymat 2-3 łyżeczki mieszamy z 2 łyżkami oliwy. odstawiamy na kilka minut po czym nacieramy nią udka kurczaka. Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w kombiwarze lub piekarniku(w kombiwarze zajmuje to ok 30 minut i udka są upieczone a skórka chrupiąca). Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy w paski i wrzucamy na patelnie z roztopionym masłem smażymy aż będą miękkie. Po czym dolewamy wodę wg. zapotrzebowania (na 2-3 osoby ok litra) i kostkę rosołową. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody i przyprawiamy pieprzem do smaku. Sałatę rwiemy na kawałki a obranego ogórka kroimy w plasterki. mieszamy razem. śmietanę mieszamy z cukrem i kilkoma kryształkami kwasku i mieszamy z sałatą.
Podajemy jak na zdjęciu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 23.02.2011 10:22
Pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak