Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 1/2 kostki
mąka 1 szkl
jaja 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
Krem:
mleko 1/2 l
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier puder 1 szkl
żółtko jajek 1 szt
cukier wanilinowy 1 torebka
masło 1 kostka
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Ciasto:
Do garnka wlać szklankę gorącej wody, dodać margarynę i zagotować. Następnie zdjąć z ognia i energicznie mieszając dodawać stopniowo mąkę. Ponownie postawić na kuchnię i gotować na małym ogniu przez ok. 5 min cały czas mieszając. Ciasto musi być jednolite i ładnie odchodzić od garnka. Ostudzić.
Do zimnego ciasta (cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach) dodawać po jednym jajku, proszek do pieczenia i sól. Ucierać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na 2 części i upiec na dużych blaszkach wysmarowanych margaryną i dokładnie obsypanych mąką w piekarniku rozgrzanym do ok. 180°C na złoty kolor (ok. 30 min).

Krem:
W ½ szklanki mleka dokładnie rozetrzeć żółtko z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować budyń wlewając rozczyn z mąki i żółtka do gotującego się mleka szybko mieszając aby nie powstały grudki. Gotować około 1 min na małym ogniu uważając aby się nie przypaliło - będzie gęsty! Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem (najlepiej mikserem) na białą masę i ciągle ucierając dodawać stopniowo zimny budyń. Ucierać do momentu powstania pulchnej masy.
Pod koniec ucierania do kremu można dodać kilka kropel olejku rumowego bądź odrobinę wódki/spirytusu.

Masą przełożyć blaty i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje drugiego dnia gdy już nawilgnie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 11.12.2013 08:25
nam się już ona przejadła
ben-ka 10.12.2013 09:30
Pyszne ciasto! może na święta zrobię,dawno nie piekłam karpatki.
adelajda 28.09.2013 17:59
bardzo ładna wyszła :)
Ania67 25.09.2013 14:13
Uwielbiam to ciacho
Pietruszka 17.09.2013 11:17
bardzo lubię karpatkę
AURELKA 25.07.2013 21:48
same pyszności
pajbek 13.06.2013 19:11
Ulubione ciacho moich dzieciaków :-)
Beata23 06.04.2013 10:44
pyszne ciacho
Elżbieta17 07.03.2013 17:27
pyszny deser:)
IKrakowianka 04.03.2013 23:14
Przepis godny polecenia bo karpatka to super ciasto :)
Laila2786 08.02.2013 13:35
wyszła super
Madziela 25.01.2013 08:15
musze ja kiedys zrobic z Twojego przepisu
Angelika10 19.01.2013 19:27
pyszna
alaaa 07.10.2012 19:49
bardzo lubię ,,
Katarzyna59 25.08.2012 15:05
super
pierniczkowo 07.08.2012 09:38
uwielbiam:)
m1monika 11.07.2012 13:05
mniam mniam :-)
rutynka 28.06.2012 10:31
pyszne ciacho;-)
Izka192 02.06.2012 19:57
uwielbiam karpatkę
Norgiusz 01.06.2012 07:03
jedno z moich ulubionych ciast
Fiffi 23.05.2012 23:03
nigdy nie piekłam
caralajna 23.04.2012 18:45
karpatka, ciacho dla prawdziwego górala.. :)
Kas2 06.04.2012 21:56
wspaniałe ciacho
Dorian 05.04.2012 14:36
super
kuklik 03.04.2012 15:56
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak