Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

trufelki tiramisu

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 250 g
Biszkopty 140 g
alkohol 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: trufelki tiramisu

Biszkopty zemleć w maszynce lub rozdrobnić w malakserze. Kawę zalać 2 łyżkami ciepłej wody, ostudzić, wlać do niego alkohol (wysoko procentowy, koniak, brandy, wódka lub likiery - kawowy lub amaretto). Zalać kawą z alkoholem rozkruszone biszkopty i zostawić na ok. 10-15 minut.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem pudrem - dość szybko, by się zbyt mocno nie upłynnił i następnie dodać go do biszkoptów - dobrze wymieszać, najlepiej ręcznie, gdyż zrobi się bardzo gęsta masa i mikser może nie chcieć tego wymieszać. Taką gotową, jednolitą masę należy następnie formować w rękach w kulki trochę mniejsze niż orzech włoski. Na tacce wysypać kakao i obtaczać w nim kulki. Można także obtaczać w proszku z orzechów lub w drobnych wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Przepis na ok. 25 kulek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 10.02.2013 20:27
mniami!
ronald88 18.12.2011 09:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak