Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki gotowane 1/2 kg
mąka ok. 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
białka jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe utłuc bardzo dokładnie. Ostudzić. Nastepnie ziemniaki wyłożyć na stolnicę formujująć wianuszek. Do środka wlewamy 2 białka jajek, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i zarabiamy szybko ciasto. Gdy będzie już pulchne dzielimy je na kilka części i kolejno na posypanej mąką stolnicy formujemy wałki i lekko je spłaszczamy. Następnie kroimy je po skosie nożem w małe kluseczki. Bezpośrednio po uformowaniu wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Mozna do wody dodać odrobinę oleju żeby sie kopytka nie sklejały. Gotujemy pod przykryciem aż kopytka wypłyną na powierzchnię i wtedy po paru minutach wyjmujemy jedną i sprawdzamy czy jest już ugotowana. Jeżeli tak to wyjmujemy kopytka z garnka i wrzucamy do gorącej wody i odcedzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

meg1984 14.01.2013 17:46
ja lubię z bułka tartą
Milena87 14.01.2013 10:32
z sosikiem najlepsze:D
Łukasz15 03.11.2012 07:11
takie odsmażane są pyszne
gottrina 21.01.2012 11:09
bardzo dobra potrwa która może być na pare dni więc oszczędność czasu też jest
Justa32 08.12.2011 18:13
pyszne
ronald88 29.11.2011 11:05
super
MAR3STA 28.11.2011 18:02
pycha!
IKrakowianka 27.11.2011 00:20
bardzo lubię kopytka
M-W 19.11.2011 13:59
uwielbiam odsmażane
fasola 19.11.2011 09:08
pychota
Dorian 13.11.2011 17:35
smaki mojej babci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak