Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetriańska fasolka po bretońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 500 g
olej 25 g
koncentrat pomidorowy 500 g
czosnek 3 ząbki
Majeranek suszony Prymat 5 łyżek
bulion 1 kostka
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetriańska fasolka po bretońsku

Dzień wcześniej wieczorem fasolę płuczemy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia odcedzamy fasolę i zalewamy świeżą wodą w ilości 2,5l. Gotujemy tak długo aż fasola będzie miękka (jeszcze nie solimy!). Niestety może to potrwać od 1 do 4 godzin. Jeśli wyparuje nam za dużo wody, zawsze można dolać wrzątku. W między czasie na oleju smażymy posiekaną cebulę. Do ugotowanej fasoli (nie odcedzonej!) dodajemy kostki rosołowe, koncentrat, posiekane ząbki czosnku i usmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę i podajemy danie obficie posypane majerankiem. Smacznego! Uwaga: podana wersja jest mocno pomidorowa więc można dodać mniej koncentratu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 14.03.2012 11:30
smaczne serduszko
Natalia/tubisiek 23.12.2011 14:04
pięknie podana! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak