Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 300 g
kiełbasa 300 g
boczek 300 g
cebula 2 szt
sól
pieprz
Majeranek suszony Prymat
czosnek 2-3 ząbki
przecier pomidorowy 10 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę musimy namoczyć w zimnej wodzie , najlepiej dzień wcześniej. Rano gotujemy fasolę do miękkości w lekko osolonej wodzie. Polecam solić pod sam koniec gotowania, to znacznie skraca ten proces. Boczek (w moim przypadku szynkę) podgotowujemy z dodatkiem liści laurowych . Następnie kroimy mięso oraz kiełbasę w kostkę i podsmażamy. Wrzucamy do do wody w której gotował się boczek. Podsmażamy również cebulę pokrojona w piórka i czosnek, i także wrzucamy do wody. Ugotowaną fasolę również wkładamy do tego garnka. Zagotowujemy wszystko, po czym dodajemy przecier pomidorowy, majeranek, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Ja uwielbiam zajadać fasolkę z chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 06.12.2011 20:02
lubimy fasolkę z chlebkiem...
IKrakowianka 19.11.2011 08:24
smaczna fasolka
kate.500 12.11.2011 15:04
pysznie wyglada
Stenka 12.11.2011 13:58
dodaje tez trochę ketchupu
Karolcia12 11.11.2011 20:15
pyszna fasolka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak