Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z mintaja 1/2 kg
sok z cytryny 1/2 szt
jajko 2 szt
mąka 5 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w cieście

Kroki postępowania

1
Filety kroimy na niewielkie na kawałki (ok. 5cm)Solimy je i pieprzymy, a także skrapiamy sokiem z cytryny i łyżką oleju. Posypujemy suszona natką.Odstawiamy na kilkanaście minut.
Krok 1 - Ryba w cieście foto
2
Mąkę wsypujemy. do miski. Dodajemy do niej olej, 1/2 szklanki ciepłej wody i żółtka.Mieszamy starannie , aby nie powstały grudki. Ja używam do tego trzepaczki do piany. Miskę z masą odstawiamy pod przykryciem.
Krok 2 - Ryba w cieście foto
3
W tym czasie z białek ubijamy pianę.Mieszamy ją z ciastem. W cieście zanurzamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu.
Krok 3 - Ryba w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 01.03.2012 21:02
bardzo smaczna jest taka ryba w cieście
ziutula
ziutula 12.11.2011 12:28
apetycznie rybka się usmażyła..... a jak tam kićki?
Anna146 12.11.2011 10:35
super rybka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak