Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowiec z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka pełnoziarnista 0,5 szklanki
jaja 6 szt
masło 250 g 1/2 kostki
cukier 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
cynamon Prymat 2 czubate łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 2% 1/3 szklanki
jabłka 2 średnie
sól 1 szczypta
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowiec z jabłkami

Kroki postępowania

1
Masło topimy z cukrem, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Cynamonowiec z jabłkami foto
2
Gdy masa lekko przestygnie, dodajemy cynamon oraz mleko i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Cynamonowiec z jabłkami foto
3
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do całkowicie wystudzonej masy, dokładnie miksujemy.
Krok 3 - Cynamonowiec z jabłkami foto
4
Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach.
Krok 4 - Cynamonowiec z jabłkami foto
5
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy po trochu do ciasta, miksujemy na najniższych obrotach lub też dokładnie mieszamy łyżką.
Krok 5 - Cynamonowiec z jabłkami foto
6
Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w szesnastki, układamy na cieście.
Krok 6 - Cynamonowiec z jabłkami foto
7
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Krok 7 - Cynamonowiec z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 12.11.2011 13:48
uwielbiam takie ciasta!!
Anna146 11.11.2011 15:52
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak