Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek z czekoladą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 250 g
mąka 300 g
mleko 250 ml
olej 150 ml
jajko 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
dżem 2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
czekolada 50 g
orzechy włoskie 3 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z czekoladą

Cukier, mąkę i sodę wsypać do misy i dokładnie wymieszać. Dodać mleko oraz olej i miksować za pomocą robota kuchennego. W czasie miksowania wbić jajo, dodać dżem, cynamon i kakao. Miksować jeszcze kilka minut aż wszystko się dokładnie połączy. Formę o wymiarach 35cmx12cm nasmarować odrobiną oleju i oprószyć bułką tartą. Ciasto, które powinno być rzadkie, wlać do formy i włożyć do gorącego piekarnika. W piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem. Gdy ciasto już ciut wystygnie, ale będzie jeszcze dosyć gorące, ułożyć na wierzchu kostki czekolady. Po chwili będą miękkie więc można je rozsmarować nożem. Następnie posypać orzechami. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 10.12.2011 22:31
ciasto rewelacyjne
sylwia / sytofala 17.11.2011 11:43
rewelacja dla kubków smakowych
1j1o1l1a1 11.11.2011 13:37
wygląda smakowicie
ronald88 11.11.2011 10:38
wow polecam
suzana 10.11.2011 22:15
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak