Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek w ziołach

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 6 dag
saletry 1 g
pieprz, majeranek
ziele angielskie
szałwia siekana 1 łyżka
tymianek 1 łyzka
bazylia 1 łyżka
boczek 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek w ziołach

Boczek pokroić na prostokątne kawałki około 25 na 10 cm. Ułożyć w kamionkowym naczyniu składając środkami czyli pierwszy skóra do dołu, kolejny skóra do góry. Warstwy przesypać solą wymieszaną z saletrą i przyprawami, odstawić na 4 dni do zimnego pomieszczenia. po tym czasie posypać boczek dodatkową solą i odstawić na 6 dni. Po tym czasie moczyć mięso 6 godzin. Przygotowany boczek ściśle obwiązać i wędzić w zimnym dymie przez tydzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 22.01.2012 15:36
zapowiada się smacznie ten boczuś
M-W 17.11.2011 20:47
lubie z ziołami
gottrina 17.11.2011 14:04
muszę wypróbować przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak