Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chołodziec litewski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Chłodnik litewski na maślance, z dodatkiem ogórka, rzodkiewki i soku z buraka. Idealne na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na gorące zupy.

Składniki:

sok z buraka 100ml
maślanka 1 l
rzodkiewki 1 pęczek
koperek 1 łyżka
dymka ze szczypiorkiem
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
jajko ugotowane na twardo 4

Przepis i sposób przygotowania na: Chołodziec litewski

Ogórek kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy.

Następnie wrzucamy je do maślanki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z buraków.

Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak