Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana zapiekanka po francusku

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
bulion 250 ml
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
śmietana kremówka 75 ml
pieprz
sól
ser gouda 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana zapiekanka po francusku

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i natrzeć przekrojonym czosnkiem. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle razem z pozostałym ząbkiem czosnku. Dodać śmietanę, ser i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
W naczyniu układać warstwami ziemniaki i zalewać masą serową. Na końcu całość zalać bulionem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175°C przez godzinę, aż ziemniaki będą na wierzchu ładnie zrumienione.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 11.11.2011 08:44
Wygląda bardzo apetycznie, super zdjęcie i super przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak