Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo- brzoskwiniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 2, 5 kg
brzoskwinie 1 kg
cukier żelujący 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo- brzoskwiniowy

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od obrania dyni ze skórki, usunięcia pestek i pokrojeniu w dość drobną kostkę
Krok 1 - Dżem dyniowo- brzoskwiniowy foto
2
Dynię wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem żelującym. Odstawiamy na 2 godziny
Krok 2 - Dżem dyniowo- brzoskwiniowy foto
3
W tym czasie obieramy brzoskwinie i usuwamy z nich pestki. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z dynią.
Krok 3 - Dżem dyniowo- brzoskwiniowy foto
4
Całość dokładnie mieszamy i zaczynamy gotować. Gotujemy przez 3 godziny na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Krok 4 - Dżem dyniowo- brzoskwiniowy foto
5
Gorący dżem przekładamy do dokładnie wymytych i wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Możemy jeszcze ewentualnie pasteryzować słoiczki, ale jeżeli do środka nakładaliśmy gorący dżem, to nie jest to konieczne.
Krok 5 - Dżem dyniowo- brzoskwiniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 09.10.2012 17:42
smaczne
IZABELA29 01.03.2012 10:31
próbowałam kiedys i mi smakował

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak