Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos beszamelowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1,5 łyżki
mąka 1 łyżka
żółtko jajek 2
śmietanka 2 łyżki
szczypta gałki muszkatułowej
sól i pieprz do smaku
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: sos beszamelowy

Masło rozpuścić na patelni i zdjąć z ognia. Dosypać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając wlać mleko. Ponownie postawiać na ogniu. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Żółtka połączyć ze śmietanką. I powoli wlać do sosu. Przyprawić do smaku dodając jeszcze gałkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak