Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ser ziemniaczany w śmietanie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg 50 dag
ziemniaki 50 dag
kminek łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
masło 5 dag
śmietana 1 szkl
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: ser ziemniaczany w śmietanie

Ugotowane w mundurkach ziemniaki ostudzić, obrać i przepuścić przez maszynkę. Dodać żółtka, twaróg, kminek, masło oraz sól i wszystko dokładnie ugnieść. Przygotowaną masę włożyć do zwilżonego płóciennego woreczka, zawiązać mocną, lnianą nicią i przykryć drewnianą deseczką, obciążoną kamieniem. Zostawić tak na kilka godzin. Po wyjęciu z woreczka ser pokrajać ostrym, zwilżonym nożem w plastry, ułożyć na talerzu i polać kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak