Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chrupiąca skórka, soczyste wnętrze- takie są pieczone udka z kurczaka! Dobrze doprawione, skropione cytryną- to idealny pomysł na obiad! Doskonale smakują z sałatką ze świeżych warzyw.

Składniki:

udka kurczaka 6
czosnek 1 główka
cytryna 1
rozmaryn 4-5 gałązek
oliwa
sól i pieprz do smaku
paptuka słodka mielona
wino czerwone wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka

Każde udko oprószyć sola i pieprzem.

Jedną główkę czosnku pokroić w plasterki.

Cytrynę umyć porządnie i pokroić na plasterki.

Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym obłożyć czosnkiem i gałązkami rozmarynu a następnie plastrami cytryny.

Polać oliwą i winem. Odstawić w chłodne miejsce na ok.3 godzin. następnie piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 27.03.2011 16:07
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak