Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdzowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 1 kostka
masło 1 kostka
jaja 4 szt
cukier wanilinowy 1 torebka
cukier do smaku
sól szczypta
mak 1/2 szklanki
powidła śliwkowe 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdzowe

Z podanym składników (poza powidłami i makiem) wyrabiamy ciasto drożdzowe. Odstawiamy na godzinę, aby odpoczęło i wyrosło.
Wyrośnięte ciasto ugniatamy. dzilimy na kilka części. Z każdej wałkujemy kulę, a następnie ciasto na wysokość około 1 cm.
Kroimy w trójkąty. Na szerszy bok każdego trójkąta nakładamy powidła. Zwijamy, zawijając brzegi. Smarujemy jajkiem lub białkiem i posypujemy makiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 05.12.2011 13:35
super
iziona 10.11.2011 12:05
zgrabniutkie
agnieszka214 10.11.2011 06:09
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak