gruszki na ciepło

gruszki na ciepło

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    4
  • cytryna

    1
  • cukier

    4 łyżki
  • jajka

    2
  • cynamon do smaku

  • powidła

    4 pomarańczowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obrać ze skórki i przekroić na pół następnie wydrążyć gniazda nasienne. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Gruszki włożyć do garnuszka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać 2 łyżki cukru i wlać szklankę gorącej wody. Gotować ok. 5 minut. następnie przecedzić. W zagłębienia gruszki oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym i położyć dżem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem dodać skórkę cytrynową i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać resztę soku z cytryny. Połączyć wszystko razem. I zalać gruszki ułożone w naczyniu. Można także dodać nieco alkoholu. Piec ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edyta31

30.09.2011 22:34
:)) jutro kupuję gruszki i próbuję, super!

Adamorek

22.01.2011 22:40
zaraz zrobię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat