Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki na ciepło

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4
cytryna 1
cukier 4 łyżki
jajko 2
cynamon do smaku
powidła 4 pomarańczowe

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki na ciepło

Gruszki obrać ze skórki i przekroić na pół następnie wydrążyć gniazda nasienne. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Gruszki włożyć do garnuszka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać 2 łyżki cukru i wlać szklankę gorącej wody. Gotować ok. 5 minut. następnie przecedzić. W zagłębienia gruszki oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym i położyć dżem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem dodać skórkę cytrynową i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać resztę soku z cytryny. Połączyć wszystko razem. I zalać gruszki ułożone w naczyniu. Można także dodać nieco alkoholu. Piec ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 30.09.2011 22:34
:)) jutro kupuję gruszki i próbuję, super!
Adamorek 22.01.2011 22:40
zaraz zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak