Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Saltimbocca, czyli eskalopki cielęce po włosku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso cielęce (najlepiej sznyclówka) 50 dag
świeże liście szałwi 3 szt
świeże liście szałwi 6 plastrów
śmietana kremówka 0,3 szklanki
mąka 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
wino białe wytrawne 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Saltimbocca, czyli eskalopki cielęce po włosku

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na 6 plastrów, rozbić je na grubość około 3 milimetry i uformować zgrabne eskalopki. Na każdym położyć 3 listki szałwii i plasterek szynki; mocno docisnąć dłonią. Mąkę pomieszać z solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat i obtoczyć w niej eskalopki. Na dużej patelni rozgrzać olej razem z masłem, a gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, dodać posiekany czosnek, ułożyć mięso i smażyć, na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Obrumienione mięso przełożyć do rondla, wlać połowę wina i dusić na małym ogniu. Po 10 minutach wlać resztę wina, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Dusić jeszcze 10-15 minut, aż eskalopki będą miękkie.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i buraczkami z miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tika4444 18.02.2011 08:36
z białym winem, może byc super
szajba2 22.01.2011 15:18
lubię po włosku
Barbara55 04.09.2010 13:27
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak