Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta porowo serowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
zmrożone masło 100 gram
żółtko jajek 1 szt
sól 0,5 łyżeczki
woda 5 łyżek
masło 50 gram
por (biała część) 1 kg
sól 3/4 łyżeczki
pieprz świeżo zmielony 0,5 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
jajko 4 sztuki
śmietana 250 ml
ser gruyere 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta porowo serowa

Połączyć mąkę z posiekanym masłem, aż nabierze konsystencji tartej bułki, dodać żółtko wymieszane z solą i wodą. Dobrze ugnieść, uformować kulę ciasta zapakować w folię i włożyć na co najmniej 20 minut do lodówki. Rozpuścić masło i na bardzo słabym ogniu zeszklić pory. Przyprawić je solą, pieprze, cayene i gałką muszkatałową. Ostudzić. Ubić jaja, dodać śmietanę i pory, dobrze wymieszać, ewentualnie przyprawić do smaku. Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć w nim formę do tart. Podpiec w nagrzanym do m22 stopni piekarniku przez ok. 15 minut ( aż stanie się złote ). Ułożyć na cieście masę porowo - jajeczną , wstawić z powrotem do piekarnika na kilka minut. Znów wyjąć, posypać po wierzchu startym serem i piec, aż się ser zezłoci.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tyska 12.11.2011 23:31
wyśmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak