Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa gruszka z jabłkowymi chipsami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszki 2 sztuki
czekolada gorzka 100 g
jabłka 2 sztuki
woda 250 ml
cukier brązowy 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
wino białe 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa gruszka z jabłkowymi chipsami

Wodę wymieszać z winem, cukrem i ekstraktem waniliowym, zagotować.

Gruszki obrać i włożyć do gotującej się wody tak by były zanurzone po koniuszek w wodzie, gotować pod przykryciem ok 8-10 min aż gruszki zmiękną ale nie za długo aby się nie rozpadły.

Jabłka pokroić w cieniutkie plasterki, można zanurzyć każdy plasterek w wodzie zagotowanej z cukrem (proporcje 1:2) a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st C i ususzyć.

Ugotowane gruszki wyciągnąć z wody i odsączyć.

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i oblać nią gruszki.

Ułożyć na talerzu i udekorować jabłkowymi chipsami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 12.11.2011 09:42
pyszności
ronald88 10.11.2011 14:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak