Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptysie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl.
margaryna 1/3 kost.
mąka 1 szkl.
sól szczypta
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
jajko 4-5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: ptysie

do rondelka wlać wodę włożyć margarynę i zagotować dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,szczyptę soli dokładnie wymieszać i chwilę parzyć ciasto aby było szkliste zdjąć z ognia przestudzić i kolejno dodawać jajko cały czas mieszając nakładać ciasto do tortownicy lub rękawa i kłaść małe kulki na niewysmarowaną tłuszczem blachę można także nakładać ciasto łyżką następnie upiec w temp.180st.ok.15min.na złoty kolor.po wystudzeniu nadziewać nadzieniem w/g uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 27.05.2015 10:59
smaczne te ptysie
Ada-Gaba 29.12.2013 09:03
uwielbiam je
Rybciia 05.08.2013 08:24
ale pychotka :-)
Wafelek2601 09.01.2013 10:41
Takim ptysiom nie można się oprzeć
Andzia1977
Andzia1977 06.06.2012 14:51
pyszotka
Andzia1977
Andzia1977 06.06.2012 14:51
pyszotka
Motorek 15.11.2011 08:32
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak