Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACEK DROŻDŻOWY

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/4 kg
mąka krupczatka 1/4 kg
drożdże 5 dag
cukier 3/4 szklanki
mleko 1 1/4 szklanki
jajko 2
margaryna 1/2 kostki
cukier waniliowy 1/2 opakowania
żółtk 2

Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK DROŻDŻOWY

Przygotować zaczyn z drożdży, odlać ¼ szklanki mleka, dodać łyżkę cukru i łyżką mąki i rozmieszać z drożdżami. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie umieścić w dzieży wszystkie składniki tj. mleko, cukier, jaja, mąkę, zaczyn z drożdży, a na końcu roztopiony tłuszczu. Wymieszać wszystko do jednolitej masy, zamknąć dzieżę i umieścić ją w gorącej wodzie. Po otwarciu pokrywy, ciasto ponownie przemieszać kilkoma ruchami, szczelnie zamknąć dzieże i włożyć ją do tej samej gorącej wody. Po samoczynnym otwarciu pokrywy ciasto jest gotowe do uformowania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tika4444 15.11.2011 14:35
fajny placuszek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak