Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SMACZNA BUŁKA DROŻDŻOWA

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna kostka 1/4 kostki
olej 5 łyżek
bakalie
drożdże 5 dag
jajko 2
mleko 1 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: SMACZNA BUŁKA DROŻDŻOWA

Drożdże + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka mąki + ¼ szklanka mleka- w dzieży (misce) zrobić rozczyn, odstawić na 10- 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tego rozczynu + 2 jajka + ½ szklanki cukru + 1 szklanka mleka- rozmieszać + 4 szklanki mąki + rozgrzany tłuszcz + bakalie. Porządnie wymieszać łyżką, posypać cukrem waniliowym. Zamknąć dzieżę. Wstawić do miski z gorącą wodą (do 70 st. C). Odczekać aż przykrywa się otworzy (ok. 10- 15 minut). Przemieszać ciasto łyżką, ponownie zamknąć przykrywę i znów wstawić do miski z ciepłą wodą (5- 10 minut). Gdy otworzy się dzieża, wyłożyć ciasto na wysmarowaną blachę (dużą), odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor (35- 40 minut).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak