Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki pieczone z kapustą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
żółtko jajek 4 szt
sól 1 łyżeczka
drożdże 10 dag
margaryna 1/2 kostki
mleko 2 szkl
kapusta kiszona 1/2 kg
cebula 2 szt
boczek 15 dag
masło 1 łyżka
sól
pieprz
przyprawa w płynie

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki pieczone z kapustą

Farsz .Kapustę kiszoną gotujemy .Odsączamy i drobno kroimy . Na patelni smazymy na maśle posiekane cebule.Dodajemy pokrojony drobno boczek .smażymy .Dodajemy kapustę .Doprawiamy solą ,pieprzem i przyprawą w płynie.Jeszcze smażymy .Następnie studzimy .
Ciasto drożdżowe -1 kg mąki przesiewamy dodajemy 10dag drożdży rozpuszczonych w 2 szklankach mleka .Zagniatamy ciasto odstawiamy na 1 godzinę . Następnie dodajemy 1 łyżeczkę soli 4 żółtka i 1/2 roztopionej ostudzonej margaryny .wyrabiamy ciasto odstawiamy na 30 min. PO 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,4 cm .Wycinamy kołka nakładamy farsz i sklejamy. Smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku 180-200 stopni ok 20 -30 min. Zależy to od piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 13.05.2012 09:27
mmmm fajniusie;)
Agnieszka_B 09.11.2011 23:05
Drożdżowe pierożki z takim farszem - rewelacja!
Magdalena67 09.11.2011 08:00
Lubię takie pierożki
gosia47-47 09.11.2011 07:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak