Klasyczna zapiekanka fraancuska

Klasyczna zapiekanka fraancuska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiórki sera żółtego

    25 dkg
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • masło lub margaryna

  • mleko

    1 szklanka
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • ziemniaki

  • tymianek

    1-2 (siekany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, wytrzeć do sucha i pokroić na cienkie plasterki. Ser można cienko pokroić lub zetrzeć na tarce z grubymi otworami. Formę do zapiekania posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, a następnie natłuścić. Układać warstwami ziemniaki, każdą warstwę oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem, oraz gałką muszkatołową, posypać siekanym czosnkiem i przykryć wiórkami sera i masła. Układać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników - ostatnią warstwą powinien być ser. Zalać szklanką mleka i zapiekać w nagrzanym piekarniku (180 - 200 stopni) 45-60 minut, aż ser nabierze złocistego koloru. Podawać z dodatkiem surówek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat