Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałątka z białej kapusty

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kapusta 1/4 główki
natka 1/2 pęczka
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pomidor 3 sztuki
majonez 4 łyżki
czosnek 1-2 ząbki
jogurt naturalny 1 łyżka
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier
papryka czerwona po 1 strąku
papryka zielona po 1 strąku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałątka z białej kapusty

Kapustę oczyść, poszatkuj. oprósz cukrem i solą, wymieszaj, ugniataj palcami, odstaw na kilka minut. W tym czasie obierz marchewkę, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj, ułóż na sicie, oprósz cukrem i przelej wrzątkiem. Ostudź. Oczyść strąki papryki, pokrój w cieniutkie paseczki. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne,a miąższ potnij wzdłuż na cienkie paski. Gałązkę natki odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Majonez utrzyj na gładko z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Do kapusty dodaj marchewkę, cebulę, natkę, połowę pomidorów oraz paprykę. Wszystko wymieszaj z przygotowanym sosem. Sałatkę udekoruj odłożonymi cząstkami pomidorów oraz natką. Podawaj na przekąskę albo jako dodatek do grillowanych i pieczonych mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 09.09.2011 23:56
a pewnie ,że smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak