Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kawior po turecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
natka pietruszki 1 łyżeczka
czarny pieprz 1/2 łyżeczki
sól 1 Łyżeczka
oliwa 3 łyżki
sok z cytryny trochę
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: kawior po turecku

Bakłażan opiekać w piekarniku lub na ruszcie do momentu przypalenia się skórki.
Wyjąć i obrać ze skórki, często przy tym zanurzając ręce w wodzie.
3. Bakłażany pokrajać w kostkę i utłuc na jednolitą masę (uwaga: nie używać naczyń metalowych, gdyż bakłażan sczernieje).Sól i pieprz rozetrzeć.
Masę bakłażanową utrzeć z cebulą, sofą i pieprzem lub zmiksować:
Stale ucierając, wlewać stopniowo oliwę lub olej; aż masa zgęstnieje. Ilość oleju można zwiększyć, aby masa miała konsystencję majonezu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak